You are here

Φροντίδα

 • Η σωστή φροντίδα είναι το κλειδί που θα κάνει να μοιραστείτε την συντροφιά της αγαπημένης σας γάτας για περισσότερα χρόνια

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα:

 

 • Αμμολεκάνη
 • Άμμος
 • Φτυαράκι,
 • Μπολ φαγητού,
 • Μπολ νερού (όχι μικρό)
 • Γατοφόρος
 • Κουβερτάκι  φλις
 • Κονσέρβες γάτας
 • Ξηρά τροφή  για μωρά γατάκια ή για στειρωμένες ανάλογα την περίσταση
 • Κρεβατάκι (μεγάλο και άνετο)
 • Γατοφόρος (Πλαστική όχι πάνινη  και μεγάλη)
 • Παιχνίδια
 • Ονυχοδρόμειο

Και ναι τα παιχνίδια για μια γάτα είναι απαραίτητα, μην τσιγκουνευτείτε τίποτε από παιχνίδια και ονυχοδρόμεια, και όταν λέμε ονυχοδρόμεια εννοούμε γατόδεντρα άνω του 1.20 ύψος.  Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ένα ενήλικο ragdoll 7 κιλών να παλεύει να ξύσει τα νύχια του σε μια στήλη 30 cm . Το γατόδεντρο είναι εκείνο που θα έχει τη γάτα σας χαλαρή , ευχαριστημένη, ήρεμη, θα την εξασκεί, θα εκτονώνεται, θα ξύνει τα νύχια της, θα κοιμάται και θα κρύβεται μέσα σε αυτό.
To μινιμουμ σε  γατόδεντρο θα μπορουσε να είναι έτσι :

ΌΧΙ στο λουράκι γάτας με κουδουνάκι

H γάτα ακούει 50 φορές πιο δυνατά από εμάς.
 φανταστείτε πόσο έντονα και τι πονοκέφαλος είναι ένα κουδουνάκι που χτυπάει συνέχεια κάτω από το λαιμό της γάτας σας.
Μπορεί αισθητικά να το βλέπετε χαριτωμένο, ουσιαστικά είναι ένα μαρτύριο χωρίς νόημα, καθώς το κουδουνάκι δεν προσφέρει τίποτε, κάποιοι ισχυρίζονται ότι βάζουν κουδουνάκι για να μην χάνουν τη γάτα τους, δεν χρειάζεται να βασανίζουμε ένα ζώο επειδή βαριόμαστε να το αναζητήσουμε μέσα στο σπίτι.

Δημιουργείστε ένα δωμάτιο ασφαλείας

Το δωμάτιο ασφαλείας είναι σημαντικό για να νιώσει ασφάλεια το  γατάκι και η ενήλικη γάτα σε ένα καινούριο περιβάλλον. Το πιο σύνηθες φαινόμενο  είναι ένα γατάκι να κρύβεται πίσω από κουρτίνες και κρεβάτια μέχρι να συνηθίσει τη μυρωδιά και την φωνή σας. Το δωμάτιο ασφαλείας θα πρέπει να είναι μικρό , όπου εκεί να μπορεί να αποσυρθεί για να κοιμηθεί ή για να νιώσει ήρεμα χωρίς να το ενοχλεί κανείς, τοποθετείστε τη γατοφόρο του εκεί πέρα, καθώς και νερό με τροφή,  μην ξεχάσετε να του υποδείξετε που βρίσκεται η αμμολεκάνη του με το που φτάσει σπίτι.

Η πρώτη γνωριμία με το σπίτι, το ήδη υπάρχον κατοικίδιο  και την οικογένεια
Ποτέ μη φέρετε σε επαφή από την 1η μέρα το γατάκι με το ήδη υπάρχον κατοικίδιο ή με μικρά παιδιά, αφήστε να περάσει το 1ο βράδυ ήρεμο κοντά σας, έχοντας πάντα προσβάσιμο το δωμάτιο ή το μέρος ασφαλείας.

Δώστε το λιγότερο 15 ημέρες στο ζωάκι να συνηθίσει το καινούριο του σπίτι, και φέρνετε σε επαφή σταδιακά σταδιακά τα ζώα να γνωρίζονται μεταξύ τους. Μην περιμένετε θαύματα από την 1η ημέρα. Θέλει πολύ υπομονή και πολλά χάδια μια αρμονική συμβίωση.
Μην αφήσετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη με το γατάκι, μην αφήνετε να το κακομεταχειριζονται, φροντίστε ότι το γατάκι κοιμάται αρκετές ώρες, μην αφήνετε τα παιδιά να στριγγλίζουν και να ουρλιάζουν δίπλα του.

 

Να είστε πάντοτε υποψιασμένοι

 

Είτε είστε άπειρος ιδιοκτήτης γάτα, είτε πολύ έμπειρος να θυμάστε ότι όταν μια γάτα δεν είναι εμφανώς καλά χρειάζεται αμέσως κτηνίατρο. Ένα τηλεφώνημα στον εκτροφέα μπορεί να σας δώσει εμψύχωση ή κουράγιο δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει το γιατρό ή να λύσει το πρόβλημα.  Οι γάτες έχουν την ιδιότητα να κρύβουν τον πόνο αλλά και ο μεταβολισμός τους να αλλάζει πολύ γρήγορα, έτσι εκεί που θεωρείται ότι η γάτα περνάει μια απλή ίωση εκείνη μπορεί να καταπέσει μέσα σε ελάχιστη ώρα.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε την ρουτίνα του ζώου σας και να είστε υποψιασμένος όταν κάτι δεν πάει καλά.

 

Κτηνίατρος

Σημαντικό είναι να βρείτε ένα άτομο που να εμπιστεύεστε, να μπορεί να κάνει νοσηλείες αν χρειαστεί και να μην εξαφανίζεται τα σαββατοκύριακα.
Οι γάτες αρρωσταίνουν 365 ημέρες το χρόνο. Πρέπει ο κτηνίατρος να έχει μεριμνήσει για τους πελάτες  που μένουν πίσω κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Εμβόλια και αποπαρασιτώσεις
Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο μετά τον πρώτο χρόνο που περνάει ο ενθουσιασμός να ξεχνιέται το εμβόλιο, ακόμη συνηθέστερο να ξεχνιέται η αποπαρασίτωση.

Δεν ξεχνάμε:

 

 •  Eτήσιος προληπτικός κτηνιατρικός έλεγχος μια φορά τον χρόνο
 • Αποπαρασίτωση εσωτερική και εξωτερική μια φορά κάθε 3 μήνες
 • Αναμνηστική δόση εμβολίου μια φορά το χρόνο.

 

Ασφάλεια στο μπαλκόνι

Το μπαλκόνι αποτελεί το Νο1 αίτιο θανάτου από ατύχημα, γάτας που ζει σε σπίτι, θα πρέπει να το θωρακίσετε με πλέγμα ασφαλείας, να αφαιρέσετε όσα φυτά είναι τοξικά για τη γατούλα σας και να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να πέσει από κάτω. Μην  βασιστείτε στο ότι η γάτα σας φοβάται να πλησιάσει, ένα ζουζούνι, ένα περιστέρι, ακόμη και ένα κορνάρισμα μπορεί αν την οδηγήσουν στο κενό.
Για να ασφαλίσετε το μπαλκόνι σας σωστά, σκεφτείτε πως θα το περιφράζεται για ένα μικροσκοπικό μωρό.
Μπορείτε να πάρετε πλέγμα ασφαλείας από ένα κατάστημα που πουλάει χρώματα κλπ ή ένα δίχτυ για γάτες από την Trixie.de

(H  φωτογραφία είναι από το site mycat.gr)